Jaarrekening 2018

1 Veiligheid

B. Speerpunten van beleid

B. Speerpunten van beleid

Verhogen van het veiligheidsgevoel op risicoplekken en hotspots

Het veiligheidsgevoel van inwoners wordt voor een groot deel bepaald door de objectieve veiligheid in een gebied. Een bepaalde categorie van delicten, de zogeheten High Impact Crime delicten, is in hoge mate bepalend voor de subjectieve veiligheid. Voorbeelden hiervan zijn delicten als diefstal/inbraak woningen, straatroof, overval, geweld/mishandeling en (drugs)overlast.
In januari, februari en oktober 2018 heeft de gemeente in samenwerking met de politie en betreffende woningcorporaties veiligheidsbijeenkomsten georganiseerd in inbraakgevoelige wooncomplexen met kwetsbare ouderen.
In 2018 zijn behalve het organiseren van bijeenkomsten voor bepaalde doelgroepen (senioren, ondernemers of bewoners van een bepaalde buurt) ook bijeenkomsten geweest ten aanzien van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), de Buurt Whatsapp groepen, de buurtpreventieteams en Burgernet. Dit alles om de burgerparticipatie te vergroten en met name de preventieve kant te benadrukken.

In 2018 is de Wet aanpak woonoverlast geïmplementeerd in de gemeente Kerkrade en deze mogelijkheid wordt ingezet als ultieme remedie tegen ernstige en herhaaldelijke woonoverlast. In het kader van de Wet aanpak woonoverlast zijn door de burgemeester een tweetal gedragsaanwijzingen opgelegd met als resultaat dat de overlast gestopt is en het veiligheidsgevoel toegenomen is.
In de aanpak jeugdoverlast past de gemeente in samenwerking met ketenpartners een integrale aanpak jeugdoverlast toe. Deze aanpak is in 2018 eveneens een tweetal keer succesvol toegepast.

Het cluster handhaving heeft in 2018 geïnvesteerd op het wijkgericht werken. Handhavers zijn gekoppeld aan een specifieke wijk, zodat ze herkenbaar zijn voor de bewoners van die wijk (kennen en gekend worden). Meldingen worden meteen opgepakt en de melders krijgen een terugkoppeling. De handhavers worden ingezet van maandag t/m zaterdag tussen 08.00 – 22.30 uur. Met het vaststellen van het Integraal Veiligheidsplan zal in 2019 de formatie worden uitgebreid, hetgeen betekent dat de handhavers structureel ook op zondag worden ingezet (nu alleen bij evenementen). De samenwerking tussen het cluster Handhaving en de politie, met in het bijzonder de wijkagenten, is versterkt. Veelal wordt nu samen projectmatig opgetrokken, ieder vanuit zijn eigen bevoegdheden en taken.  

Op 19 december 2018 heeft de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan 2019 - 2022 vastgesteld. Het jaar 2018 heeft grotendeels in het teken gestaan om in gezamenlijkheid met de interne- en externe partners terug te kijken naar de gemaakte afspraken in en doelstellingen van het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 en met de conclusies hiervan en de huidige ontwikkelingen inhoud te geven aan het nieuwe veiligheidsplan. Als speerpunten zijn onder andere benoemd de verdere professionalisering van de Integrale Aanpak Wijkgericht Werken (IAWW). de aanpak van de zogenaamde “brievenbuspanden” en de aanpak van drugshandel (o.a. aanscherpen drugsbeleid). Ook de doorontwikkeling van het wijkgericht werken binnen het cluster handhaving is hierbij belangrijk.
Onderdeel van het Integraal Veiligheidsplan zijn ook de zogenaamde aanvalsplannen. Het Veiligheidsplan vormt het kader en de aanvalsplannen zijn specifiek gericht op een buurt. In oktober 2018 heeft het college het aanvalsplan Bleijerheide/Nulland vastgesteld. In 2019 volgen de aanvalsplannen voor de buurten Rolduckerveld en de Heilust.

Het Veiligheidshuis Parkstad heeft in 2018 gekeken hoe zij nog beter in staat is om de persoonsgerichte aanpak te organiseren. Hierdoor zijn werkprocessen rondom bijvoorbeeld de aanpak Top-X verder gestroomlijnd.  

Samen met de Brandweer zal het project “Brandveilig leven” in 2019 nader worden uitgewerkt. Hierbij valt te denken aan het betrekken van thuishulporganisaties bij dit project om vooral te signaleren en actie te ondernemen, indien medewerkers van de thuishulp “achter de voordeur” (brand)gevaarlijke situaties aantreffen. Helaas is dit project in 2018 niet/onvoldoende van de grond gekomen.

ga terug