Jaarrekening 2018

§3. Onderhoud kapitaalgoederen

b. Riolering en water

Beleid en uitvoering
Het Verbreed Gemeentelijk Riolerings Plan (vGRP) is een belangrijk hulpmiddel voor het maken van de juiste afwegingen op het terrein van bodembescherming, waterkwaliteit en rioleringszorg. In dit plan is onder meer omschreven op welke wijze het riool in stand zal worden gehouden en wat de gevolgen hiervan zijn voor de tarieven voor de burger. Jaarlijks wordt het vGRP  geëvalueerd. De exploitatiekosten en investeringen en de daarmee samenhangende tarieven worden voor het komende jaar  (en een doorkijk voor de komende jaren) in beeld gebracht. De egalisatiereserve riolering wordt gebruikt voor het (meerjarig) egaliseren van de tarieven. Het tarief van het rioolrecht is kostendekkend. Het vigerende vGRP loopt af in 2020. In 2018 is gestart met de voorbereiding voor een nieuw vGRP. In het kader van de samenwerking en kostenbesparing op rioleringsgebied wordt ook dit nieuwe vGRP weer gezamenlijk opgesteld. Het algemene deel voor alle Parkstadgemeenten krijgt de naam Waterplan Parkstad en het gemeentelijk deel met specifieke zaken voor Kerkrade krijgt de naam Gemeentelijk Watertakenplan Kerkrade 2020 – 2024. Het plan zal in het najaar door de raad worden vastgesteld.

In 2010 is een basis rioleringsplan opgesteld. Dit is een hydraulische doorrekening van het rioleringsstelsel op basis van diverse neerslaggebeurtenissen. De uitkomsten leiden  tot maatregelen aan het stelsel, die in het vGRP zijn opgenomen. Nieuwe hydraulische berekeningen laat de gemeente Kerkrade in het kader van een pilot, zoals eerder vermeld, uitvoeren door de gemeente Heerlen.

Hydraulische berekeningen geven alleen betrouwbare resultaten als ook met het juiste verharde oppervlak gerekend is. In 2018 is daarop  door een aantal Parkstadgemeentes via een aanbesteding aan Arcadis de opdracht verstrekt het op de riolering afvoerende verharde oppervlak te bepalen. De resultaten worden in 2019 bekend.

In 2006 is de Europese Kaderrichtlijn Water van kracht geworden. Doelstelling van de richtlijn is te bewerkstelligen dat in 2027 de wateren schoon zijn. Voor Kerkrade betekent dit dat er een aantal groene bergingen gemaakt dienen te worden. Omdat het inwoner aantal terugloopt en daarmee door sloop van woningen ook verhard oppervlak verkleint, zullen deze bergingen flink kleiner uitvallen dan nu bepaalt. Omdat nu nog niet bekend is waar overal gesloopt gaat worden en de bergingen uiterlijk eerst in 2027 gerealiseerd dienen te zijn worden er nu nog geen concrete maatregelen gepland.

In het kader van het bestuursakkoord Water is in 2011 gestart met een onderzoek naar samenwerking in de (afval)waterketen in de Parkstad, welke  einde 2012 is afgerond en waarover is gerapporteerd in 2 rapporten: 1. beheer en onderhoud, en
2. Financiën
In het vGRP is opgenomen dat er in Parkstad, waar mogelijk en wenselijk, gezamenlijk zal worden gerapporteerd cq onderzocht.
Naast de gezamenlijke rapporten uit 2015 betreft dit:

  1. Wenselijkheid hemelwaterverordening
  2. Omgaan met hemelwater en infiltratievoorzieningen
  3. Evaluatie gezamenlijke vGRP’s
  4. Samenwerking reiniging en inspectie

In 2016 is het beheer- en onderhoudsplan voor de (vis)vijvers opgesteld.
In 2017 is een regenwater structuurkaart opgesteld. Een van de onderdelen op deze kaart is het aangeven van de gevolgen van het doorvoeren van de zogenaamde stresstest. In deze stresstest wordt gesimuleerd wat de gevolgen zijn van een bui van 60 mm in een uur. Momenteel wordt onderzocht op welke wijze deze kaart openbaar kan worden gemaakt. Verder is een pilot gestart om het verhard oppervlak te bepalen.
In 2018 is de campagne waterbewust Parkstad van start gegaan. Hierbij haken wij aan bij het onlineplatform www.waterklaar.nl. De campagnes worden bij toerbeurt redactioneel georganiseerd in wisselende personele samenstelling, waarbij de parkstadgemeentes zowel technische als communicatie medewerkers leveren.

Budgetten
Voor regulier onderhoud (exploitatie) van de gemeentelijke riolering is in 2018 € 5.209.000 besteed. In de jaren erna loopt dit nog licht op (indexering). Voor reliningen en rioolrenovaties is € 1.492.000 besteed.

Activiteiten

In 2018 zijn rioleringen vervangen of gerelined in de Wolfsweg, Hyacintstraat, Salviastraat, Chrysantstraat, Bosveldstraat, Bongaertsstraat, Clemensstraat, Coelgroevenstraat, Dautzenbergstraat, Deken van Ormelingenstraat, Niersprinkstraat en Waubacherweg.

ga terug